Peuterspeelzaal | Woltersum | 06 - 57 28 56 90

Buiten spelen is gezond: 7 tips

7 tips om je kind buiten te laten spelen

Voor de ontwikkeling van kinderen is het belangrijk om buiten te spelen. Buiten in de natuur leren ze veel over hun directe leefomgeving en natuurlijk kan er lekker geravot worden.

Buitenspelen is gezond voor kinderen. Bewegen op een natuurlijke manier helpt om op normaal gewicht te blijven, het bevordert de lichamelijke motoriek en het leert kinderen op jonge leeftijd hoe met elkaar om te gaan. ‘Gewoon’ buitenspelen maakt kinderen sociaal sterker.

Buitenspelen heeft veel voordelen: ze blijven lekker fit én ze ontwikkelen op speelse wijze hun motorische en sociale vaardigheden. Want van tikkertje, knikkeren en skaten leer je een hoop.

Tips om buiten te gaan spelen

Wat doe je als jouw kind liever binnen speelt? Wij geven je 7 tips om het voor je kind aantrekkelijker te maken om naar buiten te gaan.

Tip 1 Neem ‘binnen’ speelgoed mee naar buiten.

Het favoriete binnen speelgoed kun je ook prima mee naar buiten nemen. Kinderen zijn heel vindingrijk en fantasievol en kunnen nieuwe manieren bedenken om met het speelgoed te spelen.

Tip 2 Ga als papa of mama ook lekker mee naar buiten.

Kinderen vinden het heel gezellig als papa en mama ook mee naar buiten gaan. Kinderen willen toch in jouw beurt zijn. Een extra reden om dus naar buiten te gaan.

Tip 3 Geef je kind een klusje die ze buiten kunnen doen.

Het helpen met  een klusje zoals het wassen van de auto wassen of het aanvegen van een paadje  vinden de kinderen vaak heel leuk en leerzaam om te doen.

Tip 4 Met water spelen!

Verzamel allerlei bakjes, potjes, emmertjes, theepot, gieters…, kinderen vinden het heerlijk om met water en zand te kliederen. Of samen lekker heksensoep maken, heerlijk toch? En na die tijd lekker handen en voeten wassen en kleren in de wasmachine.

Tip 5 De wijde wereld in

Ga ook eens kijken in het bos of park in de buurt, of naar het strand. Kinderen vinden het prachtig om eens ergens anders te kijken. Of ga eens naar dat leuke speeltuintje waar je onderweg altijd langs komt en waarvan je kinderen roepen, daar wil ik naar toe.

Tip 6 Plan een vast moment      

Een wandeling na het avondeten is een leuk moment om nog even gezellig tijd met elkaar door te brengen. Als is het maar voor 5 minuten. Je kunt ook gaan kijken naar de wolken, of de zon, en of je vogels ziet vliegen.

Tip 7 Leg een tuintje aan speciaal voor je kind

Het hebben van een eigen tuintje is genoeg reden voor je kind om naar buiten te gaan. Je kunt een heel klein stukje tuin eenvoudig maken door een bloempot neer te zetten en samen te bepalen wat er moet gaan groeien. En dan elke dag even kijken of de plantjes gegroeid zijn.

Buiten spelen is dus gezond. Hebben jullie nog een leuke tip om buiten te gaan spelen? Of een leuke speelplaats in de buurt?