Peuterspeelzaal | Woltersum | 06 - 57 28 56 90

Onze nieuwtjes

Speurende peuters

IMG_4209 (1)De peuters van beide groepen van peuterspeelzaal Stichting de Kleine Vrienden werden eind juni verrast met een heuse speurtocht door Woltersum. Ook voor de jarige juf was dit een grote verrassing. De ballonnen, vlaggetjes en foto’s volgend, kwamen de peuters bij verschillende kenmerkende punten van het dorp uit. Bij iedere gevonden locatie werd uitbundig een toepasselijk liedje gezongen. De speurtocht eindigde bij de school. Daar werd nog gesmuld van lekkere taart en ranja, waarna er nog leuke spelletjes werden gedaan. Dit alles werd mogelijk gemaakt door vrijwilligers van de peuterspeelzaal.


IMG_7835

Lammetjes in de stal in Lellens

Op donderdag 6 april was het zover, de donderdaggroep ging lammetjes bezoeken in Lellens. Voor 9 uur zaten de moeders aan de koffie en thee gezellig te keuvelen aan de stamtafel en de peuters stuiterden door de klas in afwachting van het vertrek. Om 9 uur vertrokken we in auto’s richting Lellens. De zon scheen af en toe, maar toch was het vrij kil, zodat iedereen blij was dat we de beschutte stal in konden. De drukte van de peuters werd verwelkomd met een heftig geblaat van de ooien die hun lammetjes nog goed beschermden.

Lees verder


DSC_9651

Nieuwsbrief februari 2017

Welkom

Diede, Jeason en Wietse zijn in het nieuwe jaar bij ons begonnen. We wensen hen veel plezier!

 

Nieuwe peuters zijn altijd welkom in Ten Post of/en in Woltersum. In Ten Post ie er een 3+ groep op

vrijdagmorgen bij juf Willy van 8.30 tot 11.30. In Woltersum zijn twee groepen onder leiding van juf

Maaike. De peuters kunnen daar terecht op maandagmorgen/woensdagmorgen of

maandagmiddag/donderdagmorgen.

Lees verder


lente

Thema lente

Wij zitten alweer in februari en sluiten bijna het winterthema af. De harten voor Valentijnsdag staan op de ramen en ook alle hartenwerkjes gemaakt door de peuters voor de allerliefsten staan klaar in de vensterbank.
Na de voorjaarsvakantie gaan we verder met het thema lente. De klas wordt dan omgetoverd in lente-sfeer en we gaan met alle peuters en ouders lammetjes kijken.

Lees verder


versieren

Oproep voor versieringen

Hallo allemaal,

Het voorjaar staat weer voor de deur. Net als afgelopen herfst willen wij jullie vragen versieringen voor in de peuterklas te maken.
Het mag van alles zijn wat met de lente te maken heeft; van vrolijke bloemen tot “blije”lammetjes.
Laat de creatieve geest de vrije loop:)

Wij hopen na de vakantie op een goede inbreng!
Alvast succes ermee……

Een voorjaarsgroet van de OuderCommissie; Christa, Shanna, Vincent, Marjan, Leontien, Monique en Helga


De laatste maand

Hallo allemaal,

We zitten alweer in de laatste maand van het jaar. Een drukke tijd, maar wel heel gezellig. In november hebben de peuters lampionnen gemaakt en zijn we met z’n allen langs de deuren in Woltersum gelopen.Hartelijk dank voor alle boekjes en lekkernijen die we hebben gekregen. Volgend jaar komen we weer!

Begin november is er een oud ijzer actie voor onze stichting geweest. De opbrengst hiervan was bijna €500,-. Van dit geld gaan we o.a. een geluidsinstallatie kopen, zodat we binnenkort weer dansend door de klas kunnen. Ook willen we graag een nieuwe zandbak en ander buitenspeelmateriaal.

Verder hebben we in november een aantal pakken appelsap gekregen. Wob en Puck Nieborg hebben ons 80 kilo appels geschonken. Huib van der Ziel van de Slingertuin heeft er voor gezorgd dat deze appels geplukt, geraapt en geperst zijn. Het was echt heerlijk.
Janny, bedankt voor de peren en appels die we erbij hebben kunnen eten.

Begin december hebben we bezoek gehad van Sint en Piet, voor veel kinderen toch wel erg spannend. We hebben veel Sinterklaasliedjes geoefend, knutselwerkjes gemaakt, cadeautjes gekregen en pepernoten gesnoept.

Binnenkort gaan we de klas decoreren in het kerst-thema. Voor alle peuters is er een kleine kerstboom, die ze gaan versieren met eigengemaakte knutselwerkjes. Als afsluiting voor de kerstvakantie gaan we met alle kinderen en ouders samen lunchen.

Op dit moment hebben wij twee groepen, de maandagmorgen- woensdagmorgen groep en de maandagmiddag- donderdagmorgen groep. Bij de middaggroep kunnen we nog een aantal peuters gebruiken. Informatie over de groepen is te vinden op onze website of kom een keertje kijken!

Tot slot wil ik iedereen hele fijne dagen wensen en een positief, gezond en gelukkig 2017.

Groetjes van juf Maaike


Sint Maarten 2016

Op woensdag 9 december gezellig lampionnetje gelopen. De papa’s en mama’s mochten ook mee.
Alle kindertjes hadden een mooie vliegtuig lampion gemaakt en daar waren ze natuurlijk erg trots op.
We zijn bij een aantal huisjes in het dorp geweest om daar uit volle borst een sint maarten liedje te zingen. Juf Maaike kon erg mooi zingen en natuurlijk kregen jullie allemaal lekkers.
Het was een spannende , maar vooral een leuke ochtend.

klvrien_smaarten16_24  klvrien_smaarten16_23

klvrien_smaarten16_41  klvrien_smaarten16_33


Een héleboel kleinkinderen!

De zomervakantie lijkt alweer een héle poos terug, in plaats van slechts enkele weken…. Waarschijnlijk speelt het weer daarin ook een rol. De herfst deed al vroeg zijn intrede dit jaar. Lekker nazomeren zat er niet in. Helaas.

Ík ben de zomervakantie prima doorgekomen. Dochter en vriend hadden besloten dit jaar niet op vakantie te gaan. Hoera! Ik was al bang kleinzoon minstens twee weken lang te moeten missen omdat hij met zijn blote dikke dijtjes op een bananenboot in de Middellandse zee zat te dobberen. Maar nee, gelukkig, dochter en vriend hadden andere plannen. In en rondom het huis moest nog heel wat gebeuren. Daar konden ze dan mooi deze zomer mee aan de slag.

Natuurlijk bood ik aan dat kleinzoon hier dan best een dagje extra in de week mocht komen spelen. Twee of drie was ook goed. Logeren? Ook prima! Niet vanwege mij. Welneeeeeeeee… Voor hun! Konden hun lekker doorklussen 😉

Omdat ook de peuterspeelzaal dicht was, had ik in die periode ook nog eens 5 extra oppasuren in de week! He bah, wat vervelend…

Het was dan ook best even wennen toen ik kleinzoon weer voor het eerst moest achterlaten in Woltersum. Keukenkastjes soppen die eigenlijk best nog schoon waren, hokken uitmesten die eigenlijk nog helemaal niet zo heel vies waren… het duurde even voordat ik op die momenten mijn draai weer had gevonden.

Maar toen was Maaike daar met haar geweldige voorstel: ‘Mariska, heb jij misschien zin om op de maandagmiddag mee te helpen?´ Natúúúúúúúrlijk! 3 Uur lang tussen de meest schattigste peuters. Inclusief kleinzoon. Hartstikke leuk!

Even was ik bang dat kleinzoon mij de volledige middag zou claimen. Hij is nogal aanhankelijk en doordat ik hem sinds zijn geboorte gruwelijk heb verwent door hem zelden los te laten, hangt hij nu nog steeds de hele dag als een aapje om mijn nek heen. Ik draag hem zelfs van de parkeerplaats bij de kerk tot aan de deur van het schooltje. Belachelijk, ik weet het. Vermoeiend ook. En zwaar. Hijgend stap ik altijd de peuterspeelzaal binnen. De koffie die ik daar dan drink is niet enkel voor het lekkere, maar vooral om mijn energiepeil weer op te krikken. Twee suikerklontjes roer ik er door. Maar toch draag ik dapper door. Ooit houd het namelijk op. (hopen we dan maar) En dan ga ik die mollige armpjes om mijn nek vast en zeker nog missen.

Maar mijn angst was echter ongegrond. Van claimen is geen sprake. Kleinzoon gaat gewoon lekker zijn gangetje, net als ik toen ik er nog niet bij was. Alleen klinkt er nu naast ‘Juf?!’ ook af en toe ´Oma?!´ door het klaslokaal. En het grappige is, niet alleen door kleinzoon. Ik heb er ineens een héleboel kleinkinderen bij. Hoe leuk is dat!

 


Buiten spelen is gezond: 7 tips

7 tips om je kind buiten te laten spelen

Voor de ontwikkeling van kinderen is het belangrijk om buiten te spelen. Buiten in de natuur leren ze veel over hun directe leefomgeving en natuurlijk kan er lekker geravot worden.

Buitenspelen is gezond voor kinderen. Bewegen op een natuurlijke manier helpt om op normaal gewicht te blijven, het bevordert de lichamelijke motoriek en het leert kinderen op jonge leeftijd hoe met elkaar om te gaan. ‘Gewoon’ buitenspelen maakt kinderen sociaal sterker.

Buitenspelen heeft veel voordelen: ze blijven lekker fit én ze ontwikkelen op speelse wijze hun motorische en sociale vaardigheden. Want van tikkertje, knikkeren en skaten leer je een hoop.

Tips om buiten te gaan spelen

Wat doe je als jouw kind liever binnen speelt? Wij geven je 7 tips om het voor je kind aantrekkelijker te maken om naar buiten te gaan.

Tip 1 Neem ‘binnen’ speelgoed mee naar buiten.

Het favoriete binnen speelgoed kun je ook prima mee naar buiten nemen. Kinderen zijn heel vindingrijk en fantasievol en kunnen nieuwe manieren bedenken om met het speelgoed te spelen.

Tip 2 Ga als papa of mama ook lekker mee naar buiten.

Kinderen vinden het heel gezellig als papa en mama ook mee naar buiten gaan. Kinderen willen toch in jouw beurt zijn. Een extra reden om dus naar buiten te gaan.

Tip 3 Geef je kind een klusje die ze buiten kunnen doen.

Het helpen met  een klusje zoals het wassen van de auto wassen of het aanvegen van een paadje  vinden de kinderen vaak heel leuk en leerzaam om te doen.

Tip 4 Met water spelen!

Verzamel allerlei bakjes, potjes, emmertjes, theepot, gieters…, kinderen vinden het heerlijk om met water en zand te kliederen. Of samen lekker heksensoep maken, heerlijk toch? En na die tijd lekker handen en voeten wassen en kleren in de wasmachine.

Tip 5 De wijde wereld in

Ga ook eens kijken in het bos of park in de buurt, of naar het strand. Kinderen vinden het prachtig om eens ergens anders te kijken. Of ga eens naar dat leuke speeltuintje waar je onderweg altijd langs komt en waarvan je kinderen roepen, daar wil ik naar toe.

Tip 6 Plan een vast moment      

Een wandeling na het avondeten is een leuk moment om nog even gezellig tijd met elkaar door te brengen. Als is het maar voor 5 minuten. Je kunt ook gaan kijken naar de wolken, of de zon, en of je vogels ziet vliegen.

Tip 7 Leg een tuintje aan speciaal voor je kind

Het hebben van een eigen tuintje is genoeg reden voor je kind om naar buiten te gaan. Je kunt een heel klein stukje tuin eenvoudig maken door een bloempot neer te zetten en samen te bepalen wat er moet gaan groeien. En dan elke dag even kijken of de plantjes gegroeid zijn.

Buiten spelen is dus gezond. Hebben jullie nog een leuke tip om buiten te gaan spelen? Of een leuke speelplaats in de buurt?